Pitanja i odgovori

Branislava Raičević, 2020. godina

Poštovani, Molim Vas za uputstvo šta nam je sve potrebno za produženje etaže na stambenom objektu u okviru gabarita i da li je to moguće? Objekat je u okviru zajedničke zgrade, kod osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” u Dositejevoj ulici. To su kućice u nizu. Hvala unaprijed i puno pozdrava, B.Raičević

Odgovor: Danijela Marotic, Rukovodilac Sektora za urbanizam

Postovana gospodjo Raicevic,

Iako u Vasem pitanju niste naveli broj katastarske parcele na kojoj se nalazi stambena zgrada u kojoj imate stan, opisom lokacije u kome ste naveli da se objekat nalazi kod OS “Stefan Mitrov Ljubisa” evidentno je da se postojeca zgrada nalazi na prostoru koji nije u obuhvatu nijednog vazeceg planskog dokumenta detaljne razrade. Zbog te cinjenice niste u mogucnosti da izvedete bilo koje vrste radova na rekonstrukciji postojeceg stambenog objekta, iz razloga sto je za povecanje etaze objekta neophodno da vazeci DUP daje planske prethostavke za rekonstrukciju objekta.
Shodno navedenom, trenutno niste u mogucnosti da pristupite planiranju tih radova na rekonstrukciji objekta, jer ne postoji planski dokument na osnovu koga bi mogli biti izdati urbanisticko - tehnicki uslovi za rekonstrukciju postojeceg objekta, pa samim tim ni za sprovodjenje kompletne zakonom propisane procedure za izvodjenje radova na postojecem objektu.

S postovanjem,

Danijela Marotic
Rukovodilac Sektora za urbanizam
Sekretarijat za urbanizam i odrzivi razvoj

Barbara Braun, 2020. godina

Поштовани, прво бих хтео да се представим: Моје име је Барбара Браун и тренутно живим у Немачкој. У августу 1999. године купио сам кућу у Будви, Лапчићи. Сада, скоро 20 година касније, у контексту породичног питања морам да докажем да сам у то време купио ову кућу. Постоји ли могућност да се добије доказ да су кућа и земљиште уписани на моје име, без путовања у Будву, што тренутно није дозвољено људима који живе у иностранству? Унапред хвала на одговорима и све најбоље из Бонна у Немачкој, Барбара Браун

Odgovor: Danijela Marotic, Rukovodilac Sektora za urbanizam

Postovana gospodjo Braun,

Obavjestavamo vas da je rjesavanje pitanja za koje ste vi zainteresovani u nadleznosti Uprave za nekretnine – PJ Budva, a ne u nadležnosti organa lokalne uprave Opstine Budva, kao i da isto mozete rijesiti bez dolaska u Crnu Goru, dostavljanjem zahtjeva u pisanoj formi putem poste.

Dokaz o vlasnistvu je list nepokretnosti za nepokretnost koja je u vasem vlasnistvu i u prilogu Vam dostavljam formular obrasca za izdavanje lista nepokretnosti Uprave za nekretnine Crne Gore. Posto vi trebate dokaz da ste nepokretnost kupili 1999. godine, ukoliko ne posjedujete Ugovor o kupoprodaji objekta, mozete Upravi za nekretnine-PJ Budva uputiti i zahtjev za dostavu hronologije upisa na katastarskoj parceli koja je u vasem vlasnistvu i oni ce vam dokumentaciju koja je u posjedu njihovog organa uprave dostaviti postom na vasu kucnu adresu.

Adresa na koju treba da uputite zahtjeve je:
Uprava za nekretnine-PJ Budva
Ul. Mediteranska- TQ “Plaza”
85310 Budva
Crna Gora

S postovanjem,
Danijela Marotic
Rukovodilac Sektora za urbanizam
Sekretarijat za urbanizam i odrzivi razvoj Opstine Budva

Tanja Lazic, 2020. godina

Postovani, Da li je odlozeno placanje poreza na nepokretnost do januara naredne godine? Ako jeste da li mozete da pojasnite proceduru.. Srdacan pozdrav

Odgovor: Žaklina Fuštić, Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove - Uprava lokalnih javnih prihoda

Poštovana,

U vezi sa postavljenim pitanjem informišemo Vas sledeće:

Predsjednik Opštine Budva je predložio set ekonomskih mjera kako bi se pomoglo građanima i privredi da prevaziđu krizu koja je nastala epidemijom koronavirusa.

Istim mjerama je omogućeno plaćanje poreza za fizička lica na 2 rate i to 01.09.2020. i 01.11.2020. godine, dok je za pravna lica omogućeno plaćanje u dvije rate, po dinamici koja će biti naknadno određena.

S poštovanjem,

Žaklina Fuštić,
Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove
Uprave lokalnih javnih prihoda
Opštine Budva

Suzana Radačić, 2020. Godina

Zasto nismo na nekoliko brojeva dobili aktivaciju za viber chat bot ?

Odgovor: Ana Vujošević, Sekretarijat za lokalnu samoupravu

Poštovana gospođo Radačić,

Primili smo Vaše pitanje poslato putem sajta Opštine Budva i zahvaljujemo Vam na pokazanom interesovanju.
Aplikacija "Viber chat bot" je zvanično aktivirana dana 07.04.2020. godine i poruka obavještenja o istoj isporučena je na 12.946 telefonskih brojeva sa teritorije opštine Budva.
Uvidjevši da baza telefonskih brojeva u tom trenutku nije obuhvatila sve viber korisnike sa teritorije opštine Budva, radimo na unaprjeđenju aplikacije i vrlo uskoro se nadamo da ćemo imati opciju "share" poruka i postavljanje "hiperlink-a", a možda i ponovno slanje unaprijeđene verzije na proširenu bazu viber korisnika.

Svakako smo Vam upravo poslali pozivnicu na telefonske brojeve koje ste naveli u mejlu.

Budite slobodni pa nas povratno kontaktirajte za sve predloge, sugestije i komentare.

Srdačan pozdrav,

Ana Vujošević
Sekretarijat za lokalnu samoupravu
Opština Budva

Djordje Stojsavljevic, 2020. godina

Postovani, Posto zivim u engleskoj a vlastnik sam stana na Prznu-Kamenovu, zelio bih znati ako li mogu uplatiti taksu an moju nekretninu direktno opstini Budve i ako vi mozete meni poslati putem email racune. Hvala Vam na paznji. S'postovanjem, Djordje Stojsavljevic

Odgovor: Žaklina Fuštić, Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove - Uprava lokalnih javnih prihoda

Poštovani,

Uvidom u Vašu finansijsku karticu konstatovali smo da ste svoje obaveze izmirili zaključno sa 2019-om godinom.
Poreska obaveza za 2020. godinu jos nije utvrđena pa se u vezi sa istim pitanjem možete obratiti u trećem kvartalu tekuće godine, kako bi dobili informacije o Vašem zaduženju kao i instrukcije za plaćanje.

S poštovanjem,

Žaklina Fuštić
Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove
Uprava lokalnih javnih prihoda

Ljiljana Mahmutović, 2020. godina

Poštovani, Obraćamo se Upravi lokalnih javnih prihoda Budva, a radi pojašnjenja vezano za podnošenje poreske prijave za utvrđivanje poreza na nepokretnosti za 2020 godinu. Naime, potrebna nam je informacija na koji način Vam se podnosi prijava i da li ima nešto od dodatne dokumentacije koju je potrebno da Vam dostavimo. Molimo Vas za odgovor, budući da rok za podnošenje ističe 15.04.2020 godine.

Odgovor: Žaklina Fuštić, Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove - Uprava lokalnih javnih prihoda

Poštovana Ljiljana,

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva je zakonom propisan rok za podnošenje poreskih prijava za utvrđivanje poreza za pravna lica od 31. marta kalendarske godine, pomjerila za 15.april 2020.godine.
Poresku prijavu možete podnijeti neposredno u Građanskom birou Opštine Budva ili putem pošte, Uprava lokalnih javnih prihoda, Opština Budva, Trg sunca, br.3.
Imajući u vidu novonastalu situaciju i donjetim mjerama zbog sprečavanja širenja virusa COVID -19, te preporukama Vlade Crne Gore da se stranke javnopravnim organima obraćaju elektronskim putem, obavještavamo Vas da skenirani primjerak poreske prijave možete dostaviti na mejl: vesko.maric@budva.me ili ankica.scekic@budva.me
Napominjemo da je uz poresku prijavu poreski obveznik dužan dostaviti bilans stanja za godinu koja prethodi godini za koju se porez utvrđuje, zaključni list i analitičku karticu osnovnih sredstava.
Obrazac prijave poreza na nepokretnosti (PPD2) možete preuzeti na Građanskom birou Opštine Budva, ili na sajtu Opštine Budva-obrasci za građane/Pravilnik o obliku i sadržini poreske prijave i Prijava za razrez poreza na nepokretnosti za pravna lica. (obrazac je u prilogu).

S poštovanjem

Žaklina Fuštić
Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove
Uprava lokalnih javnih prihoda

Pošiljalac: Dragana Nikolić, 2020. godina

Postovanje, Javljam se povodom subvencija za zensko preduzetnistvo. Otvorila sam kozmeticki salon prosle godine, pa me zanima kako mogu vise da se informisem, sta je potrebno od dokumentacije i kada je rok za predaju... Srdacan pozdrav, Dragana

Odgovor: Slavica Maslovar, v.d. sekretarke Sekretarijata za privredu

Poštovana Drgana,

S obzirom na novonastalu situaciju i vanredne mjere ograničenja donijete od strane NKT objaviljivanje Javnog poziva za podršku ženskom preduzetništvu je odloženo dok se za to ne steknu uslovu. Mi se nadamo da ovakva situacije neće potrajati i da ćemo biti u prilici da objavimo Javni poziv ubrzo. U okviru istog će biti navedeni svi uslovi definisani Odlukom o kriterijumima i načinu raspodjele sredstava namijenjenih ženskom preduzetništvu.
Aplikacioni formular Vam dostavljam u prilogu.

Neophodna dokumentacija za žene koje žele da razviju postojeći biznis su u nastavku:
- Detaljan opis predložene biznis ideje (Obrazac 2);
- Radnu biografiju/CV;
- Ovjerenu kopiju lične karte;
- Potvrdu o neosuđivanosti za krivična djela protiv privrede i krivična djela protiv imovine;
- Tri štampane i jednu elektronsku verziju biznis plana, na CD-u;
- Poresko uvjerenje Uprave lokalnih javnih prihoda;
- Rješenje o upisu u Centralni registar privrednih subjekata;
- Rješenje o registraciji za PDV, ako je krajnji korisnik obveznik PDV-a;
- Važeći Statut društva;
- Original ili ovjerena kopija obrasca ovjerenih potpisa lica ovlašćenih za zastupanje (OP obrazac) i važeći karton deponovanih potpisa;
- Potvrda Poreske uprave o urednom izmirivanju poreza i doprinosa, ne starija od 30 dana;
- Komplet obrazaca za godišnje račune (Bilans stanja, Bilans uspjeha, Bruto bilans (Zaključni list), Analitika kupaca i dobavljača) za prethodnu godinu, izuzev kod preduzetnica koje nisu u obavezi da sastavljaju finansijske izvještaje;
- Odgovarajući obrazac za posljednji mjesec uplate poreza i doprinosa za zaposlene ovjeren od Poreske uprave, kao dokaz broja zaposlenih.

Opština Budva će obezbijediti stručno lice-konsultanta koji će sa preduzetnicima raditi na formulaciji biznis ideja i kompletiranju dokumentacije za učešće na Javnom pozivu.

Srdačan pozdrav,

Slavica Maslovar,
v.d. sekretarke Sekretarijata za privredu

Srđan Kostić, 2020. godina

Koja je razlika izmedju zahtjeva "INFORMACIJE O LOKALNIM PLANSKIM DOKUMENTIMA" i ZAHTJEV ZA IZDAVANJE URBANISTIČKO TEHNIČKIH USLOVA ? Zanima me takodje i cijena istih... Puno hvala, pozdrav!

Odgovor: Mila Mitrović, Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj

Poštovani,
Informacija o lokalnim planskim dokumentima podrazumijeva izvod iz određene planske dokumentacije, tj. grafički prikaz iz plana. U zahtjevu su predložene 3 stavke:
1. Karta parcelacije (na kojoj je označena potrebna urbanistička parcela, gdje se može vidjeti koju urbanističku parcelu formira Vaša katastarska ili više katastarskih parcela) i urbanistički parametri (površine urb. parcele, dozvoljeni BRGP, indeks izgrađenosti, indeks zauzetosti i sl.)
2. Karta parcelacije i koordinate urbanističkih parcela
3. Karta infrastrukturne mreže i objekata (karte hidrotehničke mreže, saobraćaja, elektrotehničke mreže i telekomunikacija)
Taksa koja se uplaćuje za zahtjev iznosi 5 eura.
Urbanističko tehnički uslovi predstavljaju smjernice za izgradnju objekta i pribavljaju se ukoliko se planira izgradnja objekta, prije tehničke dokumentacije. Oni sadrže tekstualni dio (koji se izrađuje u skladu sa planom i određenim zakonima) i grafički dio iz plana gdje se vidi namjena objekta, građevinska i regulaciona linija, saobraćajna regulacija i sl. kao i urbanistički parametri, pa su samim tim i opširniji od predhodno navedene informacije o planu.
Taksa koja se uplaćuje za zahtjev iznosi 50 eura.

Mila Mitrović, dipl.ing.arh.

Milena Braic, 2020. godina

Postovani, prije 2 mjeseca je na TV Budva najavljen Program pomoci zenama u preduzetnistvu, koji ce sprovesti Opstina Budva. Da li je to tacno, i da li ce biti raspisan konkurs za ovaj Program ? Hvala mnogo unaprijed, Milena Braic

Odgovor: Slavica Maslovar, v.d. Sekretarke sekretarijata za privredu

Poštovana gđo Braic,

Odluka o podsticaju ženskog preduzetništva je donešena početkom decembra 2019. godine, a stupila na snagu 8 dana nakon objavljivanja u Službenom listu Crne Gore- Opštinski propisi. Preduslov za sprovođenje iste bilo je donošenje Budzeta za 2020 godinu kojim bi bila definisana sredstva za podsticaj. Isti je donešen na sjednici 31.12.2019. godine.
Shodno tome postupak pripreme Javnog poziva je u toku, a podrazumijeva prethodne radnje u dijelu obezbjeđenja stručne podrške za preduzetnice koje budu zainteresovane za pokretanje ili razvoj sopstvenih biznisa. Stručna podrška bi trebala biti obezbijeđena od strane UNDP-a, kao što je to bio slučaj i u drugim opštinama, tako da kada definišemo uslove koji se odnose na taj dio biće objavljan i prvi Javni poziv.
O svemu će javnost biti obaviještena putem sredstava javnog informisanja, a očekivanja nas u sekretarijatu su da će prve javne konsultacije biti obezbijeđene do kraja ovog mjeseca.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da se informišete i u kancelariji Sekretarijata za privredu, broj 83.

Srdačan pozdrav,
Slavica Maslovar,
v.d. Sekretarke sekretarijata za privredu

Mustafa Ekici, 2020. godina

Potražim zemljište u dijelu Budve lazi i želim naučiti kako mogu vidjeti urbanistički plan Budve? Možete li navesti internetsku adresu urbanističkog plana Budve?

Odgovor: Milica Mazarak, Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj

Postovani,
Planska dokumentacija opštine Budva je objavljena na sajtu opštine www.budva.me i u Centralnom registru planske dokumentacije Ministarstva odrzivog razvoja i turizma Crne Gore www.planovidozvole.mrt.gov.me.
S postovanjem,

Milica Mazarak
Sekretarijat za urbanizam i odrzivi razvoj
Opstina Budva

Pages

Pitajte Opštinu

Postavite pitanje nadležnom organu lokalne samouprave, rok za odgovor na postavljeno pitanje
je sedam dana.

Kontaktirajte nas

Trg Sunca 3, 85310 Budva, Crna Gora

Povežimo se

Mi smo na društvenim mrežama. Pratite nas i budite u koraku sa našim dešavanjima.